NEVAT cluster wint twee grote prijzen ESEF Award
17-03-2014

Het NEVAT cluster, waar DCD partner van is, heeft op de openingsdag van de Techni-Show/ESEF in de Jaarbeurs Utrecht, twee ambitieuze prijzen gewonnen; zowel de ESEF Award voor Keteninnovatie als de Made in Holland Award.

De NEVAT wint deze awards met het ‘Plantenmelk’-systeem. De branchevereniging heeft het initiatief genomen om een consortium op te richten dat de ElectroHydroDynamic Atomization technologie van de TU Delft gaat vercommercialiseren. Met deze Nederlandse technologie kunnen bestanddelen voor geneesmiddelen uit planten worden geëxtraheerd. Door een elektrostatisch veld op het naaldvormige blad los te laten, zal de plant zijn afweerstoffen afgeven. De afweerstoffen van een plant lijken op de stoffen die de mens ook nodig heeft om te overleven. Denk daarbij aan het winnen van Taxol en stoffen die een alternatief kunnen zijn voor antibiotica.

Uit het initiatief is een nieuwe OEM-er geboren: Flora Fluids, die het plantenmelk-systeem verder gaat ontwikkelen en naar de markt gaat brengen. De partners die mede door NEVAT bij elkaar zijn gebracht zijn Wetering, DCD, LIOF, Holland Innovative, Rabobank Venlo e.o., TU Delft, FIS (Feed Innovation Services, Wageningen) en de HAS Hogeschool.

De jury-overweging om NEVAT hiervoor de Made in Holland Award toe te kennen, luidt als volgt: “Uniek aan deze technologie is dat de bestanddelen uit planten kunnen worden ‘geoogst’ zonder dat de plant daardoor het loodje legt. Het project is een treffend voorbeeld van een samenwerking met een duidelijke rolverdeling tussen wetenschappelijk onderwijs, onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven, waarbij ook de financiering niet is vergeten.” De jury weet naast de unieke samenwerking in de totale keten ook de combinatie van landbouw en techniek als typisch Nederlands te waarderen.